Vlieg op met je drone

We hebben het op onze social media al vaak gehad over drones: die kleine luchtvaarttuigjes waarmee je je zonnende buurvrouw kunt begluren, je weet wel. Zoals je waarschijnlijk ook weet, is de dronewereld vrij nieuw voor ons. Het is pas van de laatste jaren dat drones aangeboden worden en bovendien een beetje betaalbaar zijn. Geen wonder dat er nog veel wordt gesleuteld aan de wetgeving rondom het vliegen met drones. Veiligheid boven alles uiteraard. Door recente ontwikkelingen op het gebied van de regelgeving, kun je het begluren van je zonnende buurvrouw vanaf nu beter laten. Je vraagt je nu natuurlijk af waarom, wat wij héél goed begrijpen, dus dat gaan we je uitleggen.

Als je in 2010 een drone zag vliegen zou je waarschijnlijk schrikken en denken: wat moet die uit de kluiten gewassen wesp hier? Maar tegenwoordig kijk je eigenlijk niet meer echt van een drone op (tenzij je hem bestuurt natuurlijk). De stijgende populariteit van het dronegebruik in Nederland heeft, zoals alles eigenlijk, twee kanten. De positieve kant is dat er makkelijker criminaliteit opgespoord kan worden, er veilig inspecties op grote hoogte uitgevoerd kunnen worden en dat er op social media vaak prachtige beelden voorbij komen. Maar de aanwezigheid van de negatieve kant begint steeds duidelijker te worden: drones kunnen nare ongelukken veroorzaken.

In april van vorig jaar ging het bijna helemaal verkeerd op luchthaven Schiphol. Een recreatieve dronegebruiker was zijn drone daar aan het uitlaten en kwam hiermee bijna in botsing met drie landende vliegtuigen. Gelukkig ging alles goed en was de drone niet beschadigd, maar je kunt je voorstellen dat het flink mis had kunnen gaan. In 2016 kwamen er tussen de 40 en 50 meldingen binnen van drones die te dicht in de buurt van vliegtuigen vlogen. Dus nog even voor de duidelijkheid: het is verboden om in de buurt van luchthavens te vliegen.

In 2016 zijn de regels vaak bijgesteld en dat gebeurt tot op heden nog steeds. Staatssecretaris Sharon Dijksma is druk bezig met het opstellen van weer een nieuwe partij regels. Waar drones voorheen tot 120 meter hoogte mochten vliegen, is nu de maximale hoogte van 50 meter geopperd. Ook is het nieuw dat drones niet verder dan 100 meter van de bestuurder verwijderd mogen raken. Daarnaast moeten drones minimaal 50 meter verwijderd zijn van bebouwing, wegen en je buurvrouw (mensenmenigten). Deze nieuwe regels worden door Dijksma voorgelegd via een internetconsultatie. Belanghebbenden mogen hier reageren op de wetsvoorstellen. Het is overigens nog onduidelijk wanneer de consultatie plaats zal vinden.

Bovendien maken de nieuwe regels hogere straffen mogelijk bij het overtreden van de regelgeving. Als een dronevlieger opzettelijk het luchtverkeer in gevaar brengt, riskeert hij of zij een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Is dit niet opzettelijk, dan zal dit maximaal één jaar zijn. En dit geldt niet alleen voor vliegen rondom luchthavens, maar alle gebieden waar niet mag worden gevlogen worden nauwlettend in de gaten gehouden. En vergeet, naast de celstraffen, de geldboetes niet. Die kunnen ook erg hoog oplopen.

Om je nog even wat extra angst in te boezemen, vertellen we je dat de politie nu ook bezig is om overtreders op te sporen via Youtube en diverse fora. In Noord-Holland werden onlangs, voor het eerst, overtreders op deze manier gewaarschuwd of beboet. Het zoeken van online sporen is volgens de politie effectiever dan op straat kijken naar drones, omdat het op straat vaak lastig is om de bestuurder te traceren. Daarnaast haalt de gemiddelde politieagent, met alle respect, de 50 kilometer per uur niet. Want die drones gaan snel hoor!

Dus, nu je weer op de hoogte bent van al het laatste nieuws omtrent dronegebruik, is het weer tijd om lekker op pad te gaan met je drone. Vlieg, film en maak lol, maar pas goed op jezelf, je drone en anderen. Veiligheid op plek één, mooie beelden op plek twee.

En ben je echt bang geworden om te vliegen met een drone, maar wil je wel de mooiste dronebeelden hebben? Dan kennen wij nog wel een bedrijf dat ontzettend mooie dronebeelden maakt, check deze link maar eventjes: https://www.houseview.tv/fotografie/dronefotografie

Deel dit artikel: