Tiny Houses

Amerika staat erom bekend dat ze alles zo groot en massaal mogelijk doen. Je ziet het bij de auto’s, de supermarkten en zelfs als je frisdrank wilt bestellen is het kleinst mogelijke formaat een 1-literverpakking. Maar er is momenteel een beweging aan het overwaaien die Amerika in een ander daglicht zet. Een intiemer en kleiner daglicht welteverstaan. We hebben het over de Tiny House movement. Een beweging die is ontstaan als reactie op de groter en duurder wordende huizen. Eenvoudige, kleine huizen die minder stroom verbruiken: een nobel idee. Maar hoe werkt het, wat zijn de mogelijkheden en wie zijn de mensen erachter?

In Nederland, en eigenlijk de hele westerse wereld, komen we er steeds meer achter dat we zuiniger en duurzamer moeten gaan leven. Biologische producten, groene stroom en elektrische auto’s zijn ontwikkelingen die het straatbeeld aan het veranderen zijn. Maar daar staat lijnrecht tegenover dat de huizen groter en groter worden en we zoveel spullen hebben dat we er bijna in omkomen. Maar hebben we die grote huizen en vele producten wel nodig? Jay Shafer, één van de pioniers in de Tiny House movement, vond van niet.

Als reactie op de stijgende huizenprijzen en het materialisme in Amerika, is hij begonnen met het bouwen van zijn eigen kleine huisje. En omdat er natuurlijk wetten zijn op dit gebied, heeft hij ervoor gekozen om zijn nieuwe stulpje op een trailer te bouwen. Hierdoor kon hij de wet ‘omzeilen’ én wonen waar hij wilde, een ideale situatie. En Jay was niet de enige die er zo over dacht. Veel mensen volgden zijn voorbeeld. De Tiny House movement was gestart. En langzaam maar zeker is deze filosofie ook Nederland aan het veroveren.

Een Tiny House is een volledig uitgeruste woning, met een oppervlakte die niet groter is dan 28 m². De reden voor het maken of nemen van een Tiny House is voor ieder mens weer anders. De één houdt van het minimalistische leven, de ander wil graag elke week ergens anders wonen. Maar volgens Marjolein Jonker, Tiny House pionier in Nederland, draait het vooral om de filosofie. “Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk”, geeft ze aan in haar blog.

Naast pionier is Marjolein ook ambassadeur van de Tiny House movement in Nederland. Het is haar missie om Nederland bekend te maken met de beweging en de filosofie hierachter. Ook is ze bezig met realiseren van meer plekken waar men deze duurzame, kleine huisjes kan plaatsen. In februari 2015 is ze begonnen met de bouw van haar mobiele, bio-based Tiny House. Sinds mei 2016 leeft ze ook daadwerkelijk fulltime in haar eigen, kleine paleisje. Meer informatie en foto’s zijn te vinden op haar blog: Marjolein in het klein. De link hiernaartoe is te vinden onderaan ons blog!

Zoals reeds beschreven, komen er in Nederland steeds meer Tiny House ‘early adopters’ bij. Er is hier alleen één klein probleem: de plek moet geregeld zijn. De voorspelling is dat er, totdat er een plek voor de Tiny House movement geregeld is, weinig mensen zijn die met deze trend meegaan. Gelukkig zijn gemeenten en besturen druk bezig met het realiseren van deze ‘vaste’ plekken zodat straks iedereen de stap kan maken!

Begin dus maar vast met het bouwen van je Tiny House en trek er op uit als de standplekken definitief zijn gemaakt. De Tiny House movement: een kleine beweging met een grootse filosofie waar je nog veel van gaat horen!  

Bron: Marjolein in het klein (2016). Gevonden via: https://www.marjoleininhetklein.com/

Deel dit artikel: