Let’s view: Ilona

“Welkom, Ilona! Vertel eens iets over jezelf!”

"Ik ben Ilona Bosch, ik ben in ’93 geboren in Amsterdam, maar toen ik vier jaar was zijn we naar Zaandam verhuisd. Op mijn negentiende ben ik in Hoofddorp op mezelf gaan wonen. Ik studeerde in Amsterdam, maar de kamerprijzen waren (toen al) ontzettend hoog, dus Hoofddorp was een logische keuze. Helaas moest ik drie kwartier reizen, dus besloot ik om antikraak te gaan wonen in Zaandam. Dat was heel fijn, alleen dat duurde helaas ook maar een halfjaar. Nu woon ik ongeveer een halve kilometer van kantoor, dus dat is perfect.

"In Amsterdam heb ik Media, Informatie en Communicatie gestudeerd. Na het eerste jaar koos ik ervoor om mezelf te focussen op redactie en mediaproductie (een stroming binnen de studie) en uiteindelijk ging ik werken bij mijn oude stage-adres, in de televisiesector. Maar helaas vond ik de functie die ik had, als redacteur, niet uitdagend genoeg.”

“Een rijk verleden zo te horen. Hoe ben je vanuit de televisiewereld bij ons terechtgekomen dan?”

"Nou, het bedrijf waar ik een halfjaar geleden voor werkte besloot om in één weekend naar Rotterdam te verkassen. We waren eerst met vijf man, maar omdat twee stagiaires stopten vanwege de locatie, moesten wij alles overnemen. De werkdruk werd toen erg hoog, dus ik ben toen gestopt.

"Ik moest dus op zoek naar iets nieuws, en ik wist van mezelf dat ik de woningbranche erg leuk vind. Ik ben dus gaan zoeken naar een functie als planner in de woningbranche, en toevallig hadden jullie een plekje vrij. Ik heb een mailtje gestuurd, een belletje gepleegd en voilà, nu zit ik voor je!"

“En we zijn blij je te hebben! Wat deed je hiervoor dan precies?”

"Ik was hiervoor redacteur bij Eye Media Television. Mijn hoofdtaak was het schrijven van scripts voor items van zo’n twee minuten. Bedrijven kochten als het ware zendtijd in en ik maakte daar de scripts voor. Het scriptkanon, dat was mijn bijnaam. De reden? Het target was om zo’n twee scripts per dag te schrijven, maar ik schudde er dagelijks lachend vijf à zes uit mijn mouw. Verder had ik veel contact met de bedrijven die zendtijd inkochten en schreef ik de line-ups. Dat zijn de teksten die alle losse items aan elkaar verbinden. Om het leuk te maken zocht ik vaak naar woordgrapjes, anders wordt het ook zo eentonig.

Verder heb ik nog bij Pathé en de Albert Heijn gewerkt. En nog wat losse bijbaantjes natuurlijk. Ik heb zo’n tweeënhalf jaar bij Pathé gewerkt, dat was echt een superleuke baan. De managers wilden namelijk echt een goeie bioscoop zijn. Er waren namelijk ook onderlinge wedstrijden tussen de bioscopen, dat motiveerde echt goed. Het feit dat we zo’n twee jaar lang hetzelfde team van dertig man hadden maakte het ook tot een erg leuke baan!"

“En wat is je pijnlijkste blunder bij een eerdere werkgever? (Sorry, deze vraag stel ik aan iedereen.)”

"Haha, even denken hoor. Dat was bij Pathé. Op mijn tweede werkdag vroeg de manager of ik “het bier wilde doen”. Ik had geen idee wat dat inhield, maar ik wilde me niet laten kennen op mijn tweede dag. Ik heb dus een aantal bierkratten uit de koeling gehaald en naast het buffet neergezet. Helemaal goed, dacht ik. Die avond ging er een mailtje rond met de vraag: “Welke idioot heeft de volle bierkratten uit de koeling gehaald en naast het buffet neergezet?” Nou, yours truly dus. Wat bleek: ik had de lege kratten naast het buffet neer moeten zetten, zodat de gasten daar hun lege biertjes in konden zetten. Wist ik veel."

“Haha, en dat op je tweede dag, laten we het een beginnersfout noemen. Wat houdt jou eigenlijk bezig in je vrije tijd?”

"Ik kano erg veel. Afgelopen weekend ben ik zelfs naar België geweest voor wedstrijden. Je had daar series, halve finales en finales. Het duurt erg lang omdat elke leeftijdscategorie aan de beurt komt. Ik vaar in drie categorieën; in mijn eentje, met z’n tweetjes en met z’n vieren (K1, K2 en K4). Komend weekend doe ik o.a. met de K4 mee aan het NK. De vorige keer zijn we derde geworden en dat shockeerde menig toeschouwer, vooral omdat wij als part-timers bijna ‘professionals’ versloegen.

Verder hou ik van televisieseries, ik kijk dat liever dan films. Vooral omdat een film na anderhalf uur is afgelopen, waar een serie echt veel langer door kan gaan. Ik vergelijk het vaak met een boek, daar ben je ook dagenlang mee bezig. Je krijgt gewoon meer mee van de ontwikkelingen van personages, dat vind ik gaaf!"

“Daar kan ik me wel in vinden. We zijn alweer bij de laatste vraag aangekomen. Stel: jij zou beroemd zijn, waarmee zou je dan beroemd willen zijn en waarom?”

"Ja, kanoën, hoewel je daar niet echt veel geld mee kunt verdienen. Ik denk dan toch dat ik voor regisseur ga. Het lijkt me leuk om mijn ideeën op het witte doek te zien. Plus, ik moet veel regelen en daar hou ik van. Ik denk dat ik in dit geval wel films wil maken, omdat het me niets lijkt om dertien jaar met één serie bezig te zijn. Een beetje afwisseling, dat vind ik wel prettig.

Verder wil ik de uitdaging aangaan om iets compleet unieks te maken. Tegenwoordig is het namelijk heel lastig om iets te maken wat nog niet is gemaakt."

“Goede keuze, haha! Bedankt voor het interview, Ilona!”

"Jij ook bedankt!"

Deel dit artikel: