Foutieve informatie

Foutieve informatie. Een begrip dat we liever niet zien, maar wat wel veel gezien wordt. Nepnieuws over de Amerikaanse president, een auto die tóch niet van een oud dametje is geweest of een werkgever die pas na twee weken terugbelt in plaats van de afgesproken twee dagen. Foutieve informatie kom je overal tegen. Ook in het makelaarswereldje, tot ons grote verdriet. Maar recent zijn er ontwikkelingen geweest om dit tegen te gaan.

In 2009 bracht het programma TROS Radar al aan het licht dat makelaars het woonoppervlak van een huis soms groter deden lijken dan in werkelijkheid het geval was. Via brochures of Funda werd er een incorrecte weergave van het woonoppervlak gegeven, waardoor consumenten zich bedonderd voelden. Stel je eens voor dat je een woning aanschaft, en er achterkomt dat er 13m² mist. Dat is gewoon een complete kamer die je dan mist, waar je wel voor hebt betaald uiteraard. Wij begrijpen deze consumenten dus heel erg goed.

In 2010 zijn er een aantal beroepsorganisaties geweest, waaronder de NVM en de VBO makelaar, die de Meetinstructie hebben ingevoerd. Deze Meetinstructie is gebaseerd op de NEN 2580 meting. Hiermee trachtten zij een einde te maken aan de foutieve verschaffing van informatie. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar niets bleek minder waar. “In de praktijk blijkt echter dat de Meetinstructie door makelaars op grote schaal niet wordt nageleefd”, aldus jurist Peter Stevens (Vastgoedactueel, 2017). Ook geeft hij aan dat “woningbezitters die op deze manier door de verkopend makelaar onjuist zijn geïnformeerd over het woonoppervlak recht hebben op een schadevergoeding, te betalen door de makelaar.”

Om 2017 met een schone lei te beginnen, hebben aan het begin van dit jaar twee gerechtshoven, die van Amsterdam en Den Haag, afzonderlijk van elkaar bepaald dat een verkopend makelaar die foutieve informatie wat betreft woonoppervlak verschaft, de sjaak is. De vergoedingen die in zaken als deze betaald moeten worden, kunnen variëren tussen de 10.000 en 25.000 euro, maar bij komende uitspraken kan worden verwacht dat er nog hogere vergoedingen toegekend zullen worden. Zo wordt het bijna leuk om foutieve informatie over het woonoppervlak te ontvangen. Nee, geintje, ‘t blijf ontzettend naar.

Als reactie op de binnenstromende klachten jegens jokkende makelaars, is Stevens een one-issue adviesbureau gestart. Onder de naam StevensLegal bestrijdt hij nu de overdracht van onjuiste informatie en staat hij schouder aan schouder met de woningkopers die hier behoefte aan hebben. Een nobele zaak, vinden wij. Vooral als we horen dat Stevens zelf ook is voorgelogen over het woonoppervlak van zijn appartement.

Als makelaar is het dus nu de zaak om te voorkomen dat er foutieve informatie overgedragen wordt, dit is voor koper én makelaar namelijk een vervelende zaak. We horen je denken: hoe is dit te voorkomen dan? Nou, door bij de verkoop van elke woning een professionele NEN 2580 meting uit te laten voeren en dit ook zwart op wit laten bevestigen. En laat het nou net zo zijn dat wij dat voor je kunnen regelen. Toeval? Absoluut niet. Waarom denk je dat we dit onderwerp uit hebben gekozen voor deze blog?

Klik hier om ervoor te zorgen dat je nooit meer foutieve informatie overdraagt aan een (potentiële) koper!

Bron: Vastgoedactueel (2017). Makelaar aansprakelijk na onjuiste opmeting. Gevonden via: http://bit.ly/2odnkLc

Deel dit artikel: