Een dagje op pad met: woningfotograaf Femke

De temperatuur ligt rond het vriespunt, het waait irritant hard en hier en daar valt er een hagelsteen uit de lucht. Kortom: just another day in The Netherlands. Op deze pittoreske winterdag heb ik de eer om met Femke - woningfotograaf bij Houseview - mee te reizen naar Hoofddorp. Hier heeft ze namelijk een aantal video- en fotografie-opdrachten voor Floriande Makelaars staan en ik mag een aantal foto’s maken om jullie te laten zien wat er tijdens zo’n opdracht allemaal gebeurt. Nou, spannend. Laten we maar beginnen. 

De eerste opdracht vindt plaats bij een mooie nieuwbouwwoning naast een idyllisch beekje. Zo eentje als in een Noorse misdaadserie, als je begrijpt wat ik bedoel. En uiteraard zijn we er stipt op tijd, evenals Mark van Floriande Makelaars. Hij is mee op pad omdat er een aantal woningvlogs opgenomen moeten worden en dat gaat nou eenmaal lastig zonder hem. Eenmaal binnen stellen we ons voor aan de eigenaar van het huis: zij gaat op zoek naar iets groters en wil daarom de woning in de verkoop doen. 

Na een praatje is er werk aan de winkel. Femke bespreekt met Mark het plan van aanpak: eerst beneden en dan boven. Alle stoorzenders, zoals open kastjes of zichtbare kabels, worden aangepakt en het huis ziet er in een mum van tijd piekfijn uit. Ik zie meteen dat ze dit vaker hebben gedaan. De camera wordt uit de tas gehaald en binnen worden er foto’s gemaakt. Of ik wil oppassen dat ik niet in de weerspiegeling van het raam te zien ben. Tuurlijk, ik ben de beroerdste niet. 

Terwijl Femke plaatjes schiet, praat ik even met de eigenaresse. Zij vertelt mij dat ze het best wel een spannend proces vindt, maar dat wij haar op een hele prettige manier ontzorgen. Een professionele houding, een duidelijke uitleg en een nette manier van handelen. Niet dat ik hier écht aan mee heb geholpen, dus bij deze: goed gedaan Femke en Mark. Na de binnenfoto’s wordt de tas ingepakt en gaan we naar buiten. Jammer, ik begon het net weer warm te krijgen. 

"Vanaf hier hebben we het allermooiste shot"

Eenmaal buiten begeven we ons naar de andere kant van het water. “Vanaf daar hebben we het allermooiste shot”, aldus onze specialist. Ik volg lijdzaam. Na Femke vanuit een paar hoeken hebben zien fotograferen vinden we het voldoende. “Zo, dat is wel voldoende”, zegt Femke dan ook. Nu is het tijd voor de woningvlog, door ons ook wel Makelaarspraat genoemd. Een nieuwe dienst voor de moderne makelaar die graag zelf iets vertelt over de woning. 

Makelaarspraat: onze nieuwste dienst voor makelaars

We pakken de auto naar de volgende locatie. Gelukkig is Hoofddorp niet zo groot en is het maar vijf minuutjes rijden. We stappen uit de auto en lopen naar de woning: een moderne rijtjeswoning in een gezellig ogende straat. We worden binnengelaten en maken een kort praatje met de eigenaar. Hij kent het klappen van de zweep en geeft zelf al aan dat hij ‘wel even naar boven toe gaat.’ Het wordt ons wel heel makkelijk gemaakt. Eenmaal buiten beginnen donkere wolken zich boven ons te verzamelen. Zul je net zien. “Het gaat zo sneeuwen, we moeten opschieten”, zegt Mark. En ik geef hem geen ongelijk, doorpakken. Femke haalt d’r apparatuur uit de tas, Mark neemt zijn verhaaltje even door en ik maak mezelf ook nuttig door nog maar een foto te schieten. Wat een teamwork! 

Wat zo’n woningvlog trouwens zo leuk maakt is dat de makelaar, Mark in dit geval, zelf een rondleiding door de woning kan geven. Zo weet een potentiële koper meteen om wat voor woning het gaat en of het huis bij hem past. Op basis van deze twee punten kan een geïnteresseerde dus beslissen of hij langs wil komen voor een bezichtiging. Of niet. Maar daar gaan we niet vanuit, want Mark weet precies wat hij doet. 

Mark en Femke zijn er klaar voor. Mark neemt zijn positie in en ik blijf braaf achter Femke staan zodat ik niet op beeld kom. Ik hoor de befaamde “Goeiedag, Mark hier. Floriande Makelaars” en ik weet dat het helemaal goed gaat komen. Femke en Mark lopen de woning binnen en ik blijf voor de zekerheid maar even buiten staan. Het zou zonde zijn als ik toch ineens te zien ben in een spiegel of raampartij. 

Mark en Femke doen waar ze goed in zijn

Als ik “Hij staat erop” hoor, durf ik naar binnen te lopen. Ik tref een glimlachend tweetal aan en dat kan maar één ding betekenen: de eerste poging was meteen raak. Femke checkt voor de zekerheid het geluid nog even en dit blijkt tiptop in orde te zijn. De opdracht is afgerond. Eigenaar blij, wij blij, iedereen is blij!

We geven de eigenaar een hand en wensen hem succes met de verkoop. Maar naar onzes inziens moet dat wel lukken met zo’n voortreffelijke woningvlog. Mark gaat ervandoor en Femke en ik blijven achter. Femke vond het leuk dat ik er was en ik vond het leuk dat Femke er was. We stappen in de auto en rijden weer naar kantoor. De kaartjes moeten worden uitgeladen, want er wordt veel waarde gehecht aan een snel opleveringsproces. Als je trouwens benieuwd bent naar ons, dan moet je hier even klikken! 

En hier ga ik het ook bij laten. Je weet nu iets meer over hoe een fotografiedag van Femke eruitziet. En ik ook, natuurlijk. De volgende keer zal ik met iemand anders op pad gaan, zodat je nóg meer komt te weten over de verschillende werkwijzen van onze fotografen. Ik denk dat ik daar wel mee wacht totdat het weer wat warmer is, maar dat zien we dan wel weer!

Deel dit artikel: