Door meten tot weten

“Meten is weten”, sprak Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes immer tegen zijn assistenten en laboranten. De exacte spreuk is ‘door meten tot weten, zou ik gaarne als zinspreuk boven elk fysisch laboratorium willen schrijven.’ En gelijk had hij. Nauwkeurige metingen zijn binnen bijna elk vakgebied van ondenkbaar belang: natuurkunde, architectuur en economie, maar ook bij instanties zoals de politie. Denk maar eens aan de laser pistolen of flitspalen. Een boete is vervelend, maar het zou nog vervelender zijn als je een boete krijgt terwijl je je wél aan de snelheid houdt, toch?

En niet alleen bij natuurkunde, architectuur of politiewerk is meetwerk belangrijk. Ook als je een woning gaat kopen of verkopen zijn metingen van groot belang. Je wilt natuurlijk niet dat je een woning van 95 m² denkt te kopen, terwijl deze eigenlijk maar 81 m² blijkt te zijn. Deze metingen worden NEN 2580 metingen genoemd.

NEN 2580 staat voor Nederlandse Norm en bepaalt de oppervlakte, en optioneel de inhoud, van een gebouw. Door een woning volgens de NEN te laten inmeten, voorzie je mogelijke kopers van juiste informatie over de gebruikersoppervlakte en inhoud. En omdat alle NVM, LVM en VBO makelaars sinds september 2010 verplicht zijn om de gebruikersoppervlakte in te meten volgens de NEN 2580, is deze regeling steeds belangrijker geworden in Nederland.

Maar Nederland zou Nederland niet zijn als de regels niet om de zoveel tijd aangescherpt zouden worden. En ook deze jaarwisseling was het weer raak. Daarom hebben we goed nieuws voor iedereen die gebruik maakt van onze inmeetdiensten: al onze inmeters hebben een interne cursus gehad om de nieuwe meetinstructies op professionele wijze in te zetten. En dat is alleen maar prettig voor jou, want nu kunnen we nog accurater te werk gaan!

De volgende aanpassingen zijn per 1 januari 2018 doorgevoerd:

1. De ‘stappen’ voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte voor woonruimtes en overige inpandige ruimtes zijn verduidelijkt;

2. Er is meer duidelijkheid geschept over het inmeten van zolders en bergzolders;

3. De meetvoorschriften voor trapkasten zijn herzien. Trapkasten horen vanaf heden bij het gebruiksoppervlak;

4. Naast de meetinstructies, is ook de lijst met veelgestelde vragen geactualiseerd. Naar aanleiding van deze veranderingen hebben wij een verscherpte controleprocedure ingezet.

Naast de vier bovengenoemde punten voeren wij nu ook dubbele controles op plattegronden en meetcertificaten uit. Op deze manier tackelen we onjuist- of onvolledigheden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En wij ook niet uiteraard.

Zo, nu ben je weer helemaal bij wat betreft onze meetpraktijken. Mocht je nog vragen hebben, of wil je een iets gedetailleerdere beschrijving van onze aanpassingen, dan kun je ons altijd even bellen. Je kunt ons bereiken via 075-8200211 of info@houseview.tv. En als je nog wat meer informatie over onze NEN 2580 metingen wilt, dan kun je onze website even raadplegen. Hier kun je uiteraard ook een offerte aanvragen.

Meer informatie vind je hier: https://www.houseview.tv/metingen/nen-2580-meting

Deel dit artikel: